CERM-uutisia 02/2021

Kiertotalous on tullut jäädäkseen – löydä apua muutokseen

Jo 2021 vuoden alussa kiertotalouden saralla on tapahtunut paljon. Yhteinen viesti eurooppalaisella, kansallisella ja paikallisella tasolla on selkeä: kiertotalous on uusi normaali tästä eteenpäin.

EU-parlamentti on hyväksynyt EU:n uuden toimintasuunnitelman koskien kiertotaloutta. Suunnitelma pitää sisällään pitkän listan toimenpiteitä, jotka vähentävät jätteiden määrää sekä lisäävät tavaroiden käyttöikää ja uudelleenkäyttöä. Parlamentti vaatii mm. tiukempia kierrätyssääntöjä, sitovat tavoitteet vuodelle 2030 materiaalien käytön ja kulutuksen aiheuttaman jalanjäljen pienentämiseksi, aloitteita tuotteiden kestävyyden ja korjattavuuden parantamiseksi ja kuluttajien oikeuksien vahvistamiseksi.

Ympäristöministeriön työryhmä esitti tammikuun alussa ”Uusi suunta – Ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi” joka sisältää suosituksia ja 41 toimenpide-ehdotusta. Ohjausryhmä ehdottaa, että vuonna 2035 primääriraaka-aineiden kotimainen kokonaiskulutus ei ylitä vuoden 2015 tasoa. Lisäksi ohjelmassa ehdotetaan, että resurssituottavuus ja materiaalien kiertotalousaste kaksinkertaistuvat vuoteen 2035 mennessä

Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta julkistetaan 24.2. Tiekartta sisältää käytännön esimerkkejä, joiden avulla yritykset voivat aloittaa oman kestävyystyönsä ja kehittää kestävyysajatteluaan. Käy kotisivuillamme 24.2 jälkeen tutustumassa tähän tiekarttaan.

Business Finland on avannut 15.2.2021 uuden palvelun, jolla rahoitetaan kiertotalouden investointeja. Rahoitusta voivat saada kaiken kokoiset Suomessa rekisteröidyt yritykset, joiden investoinnit edistävät kiertotaloutta ja vihreää kasvua Suomessa. Investointiavustuksen hakuaika päättyy 16.4.2021. Lue lisää avustuksesta tämän linkin kautta.

Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on ajatuksia kestävästä kehityksestä tai kiertotaloudesta. Atuamme sinua pääsemään alkuun kestävän kehityksen työssäsi ja tekemään siirtymän kiertotaloudenmukaisempaan yritystoimintaan.

Tomas Knuts, tomas.knuts@concordia.jakobstad.fi, 010 239 7560

circular economy eu parliament bild

 

Kuvalähde: European Parliamentary Research Services - Introduction to Circular Economy

tiekartta fardplan thumbnail fi2