Hållbarhetsnytt 12/2020

skogig landsvagÖsterbottens färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi

CERM-projektets kommande färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi i Österbotten har tagit stora kliv framåt under hösten och blir klar lagom till jul. I den har vi satt stort fokus på konkreta åtgärder och verktyg som kan hjälpa Österbottens näringsliv att utveckla sitt hållbarhetsarbete, bli mera resurseffektiv och minska sitt klimatavtryck. Vi har, glädjande nog, under året sett allt fler företag som börjat intressera sig för hållbarhet och cirkulär ekonomi i vår region. I det arbetet hoppas vi att vår färdplan skall underlätta vägen framåt.

 

I färdplanen listar vi bl.a. fördelar med att jobba hållbart och med cirkulära affärsmodeller. Vi konstaterar bl.a. ni kommer att:
- kunna spara pengar genom att använda resurser på ett smartare sätt,
- ni får ett starkare varumärke genom att arbeta hållbart,
- ni kommer att få enklare att rekrytera eftersom ett genuint hållbarhetstänk tenderar att skapa bättre rykte bland arbetssökande,
- ha ökad chans till finansiering eftersom ni med en tydlig hållbarhetsstrategi uppfyller många krav från banker, investerare och finansiärer,
- ha färre miljörisker som i sin tur skapar färre problem och mindre kostnader på lång sikt.

Mera info om färdplanen, och flera olika forum där vi fortsätter lära oss mer om hållbarhet och cirkulär ekonomi, kommer i början på nya året.

Tomas Knuts, Projektledare, 010 239 7560