Yrityksen perustamisprosessi

Täyden palvelun perustamisputki kuvaa, miten yrityksen perustaminen etenee vaihe kerrallaan. Kun olet perustamassa ensimmäistä yritystäsi, prosessi voi kohdallasi näyttää tällaiselta. Jos olet jo kokenut yrittäjä, löydät tarvittavat tiedot perustamistoimenpiteistä ja saat yrityksesi pystyyn jo yhden tapaamisen jälkeen. Yrityksen perustamiseen menee nopeimmillaan muutama päivä, pisimmillään muutama vuosi riippuen yrityksestä ja yrittäjän valmiuksista. Jokaisella yrittäjällä on oma tarinansa.

Kuvaus yrityksen perustamisprosessista

 

1. tapaaminen

1 Tapaaminen: ideat pöytään

Kerää kaikki liikeideaasi liittyvä materiaali: mahdolliset liiketoimintasuunnitelmat, laskelmat tai pelkkä idea ja tuo ne mukanasi. Ensimmäisellä tapaamisella käyt Sannan kanssa läpi ideasi ja tavoitteesi. Saat käyttöösi Lissu-tunnukset, joilla pääset täyttämään sähköisen liiketoimintasuunnitelman (linkitys lissu-kysymyksiin), joka antaa käsityksen liiketoiminnan kannattavuudesta. Se on edellytyksenä Finnveran lainan ja Starttirahan hakemiselle. Ensimmäinen tapaaminen voi olla pelkkä tiedustelukäynti. Vajaa puolet ensikävijöistä jää edelleen kypsyttelemään liikeideaansa itsekseen ja toinen puolikas jatkaa yrityksen perustamiseen.

Ennen toista tapaamista: laadi liiketoimintasuunnitelma Lissuun. Yritysneuvoja selvittää puolestasi mm. lupa-asioita, arvonlisäverovelvollisuutta ja vuokratiloja.

2. tapaaminen

II Tapaaminen: Onko yrityksessä tarpeeksi lihaa luiden päälle?

Käyt Sannan kanssa läpi liiketoimintasuunnitelmasi ja sen, minkälaisia rahoitusmahdollisuuksia sinulla on. Samalla luodaan katsaus mahdollisiin asiakkaisiin, verotukseen, markkinoihin ja kilpailutilanteeseen: minkälaisessa ympäristössä yrityksesi tulee toimimaan.


Ennen kolmatta tapaamista: Erittele asiakkaasi. Keitä he ovat? Konkreettisia asiakasryhmiä tai yrityksiä.

3. tapaaminen

III Tapaaminen: yritys lukuina

Seuraavaksi sinun on laadittava yrityksellesi kolmen vuoden budjetti, rahoitus- ja kannattavuuslaskelmat. Kolmannella tapaamisella käyt ne läpi Sannan kanssa. Yritysneuvoja voi myös auttaa sinua laatimaan laskelmat. Tämä vaihe vie usein eniten aikaa aloittavilta yrittäjiltä. Yrityksen taloudenhoito sisältää paljon uusia käsitteitä ja lomakerumbaa, minkä sulatteluun voi mennä aikaa.


Kun laskelmat ovat kunnossa, voit halutessasi hakea Starttirahaa TE-keskuksesta tai Finnveran rahoitusta, joita varten yritysneuvojamme kirjoittaa lausunnot yrityksestäsi. Starttirahapäätös tulee usein noin viikon sisällä lausunnon lähetyksestä, Finnveran lainapäätös kahden viikon sisällä.

4. tapaaminen


IV Tapaaminen: Onnittelut uudelle yrittäjälle!

Kun rahoitus on kunnossa, voidaan yritys rekisteröidä. Voit tehdä sen yhdessä Sannan kanssa.

5. tapaaminen

V Tapaaminen: jatkohoito eli yrityksen terveyskäynnit

Perustamisen jälkeen voit tulla Sannan luo kontrollikäyntiin noin 1-2 kuukauden päästä yrityksen perustamisesta. Tapaamisessa tarkistetaan arvonlisäverotus, vakuutukset, laskutukset ja yleinen tilanne: miten yrityksesi on lähtenyt käyntiin.

Saat jatkossakin apua uusyrityskeskuksesta esimerkiksi jatkostartin hakemiseen. Muistathan lähettää jatkostarttihakemuksen kuukautta ennen starttirahan päättymistä. Uudet yrittäjät käyvät halutessaan noin kerran vuodessa ”yrityksen terveystarkastuksessa”.

Concordian yrityspalvelut ovat jatkossakin apunasi, kun haluat laajentaa tai kehittää yritystoimintaasi. Kehitysasioissa sinua opastaa Kari Myllymäki.